Drömmen om 4-rotor wankel tar sin början…

Nånting som några få bilintresserade, men garanterat de flesta wankelintresserade drömmer om, är en motor med 4 rotorer. Den legendariska 26B-motorn som satt i Mazda’s LeMans bil 787B var just en sådan. Ljudet, eller sången får i alla fall mig att gå på tårna.

Efter några års funderingar, drömmar och beräkningar så tog jag steget. Jag ska försöka bygga mig en egen 4-rotor vevaxel. Jag visste inte riktigt vad jag gav mig in på, men tänkte att jag skulle lära mig under resans gång.

Här följer några utvalda bilder från åren som gått, men alla bilder finns att se här.

Första utkast på ritning gjordes, material köptes.


Excentern är 15mm på wankelmotorn, så därför borrade jag dubbhål för alla fyra tändpulser. Jag fräste även ett fykantsgrepp för att kunna spänna upp axeln i en fyrbacks-chuck.


Grovsvarvning

Eftersom en vevaxel till en 4-rotor måste vara delbar så påbörjades även de två lösa delarna.

Efter en viss del av grovsvarvningen var det dags att borra framtida oljehål, för att sedan återvända till svaven.Efter att ha fått hjälp att borra ett 680mm långt hål mitt i vevaxeln, var det dags att borra oljehål.Balanseringshål borrades i de lösa delarna, även en M18x1.5 gänga för avdragare vid demontering.

Finsvarvning påbörjad och avslutad.

Här är även finsvarvning utav de två lösa delarna klara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *