26B – Insug

Har funderat mycket kring insug på motorn. Än är det säkert inte färdigtänkt heller, men för tillfället så lockar det med inviduella spjällhus på varje rotor, och en stor luftbox med panelfilter för att hålla ner ljudnivån något.

Ritade fram ett spjällhus som är så tunt som möjligt, med kullagrade axlar, som dessutom är tätade.
Hann fräsa lite på en prototyp innan jag la det åt sidan lite.

När det kommer till portarna i motorn så var allt förutbestämt förutom infästningen emot insugsrören. Kom till slut fram till att jag ville ha V-band. Fick även för mig att tillverka egna V-band-klämmor för att få exakt de mått jag ville ha, samt en personlig touch på dem är snyggt.

Här är insatserna med V-bands-fläns som jag visat tidigare.

Och såhär kan de komma att se ut med mina egna V-bands-klämmor.
Vband Print-screen_zpsjbj9gqjl

En principbild på hela insuget.

Fräste fram V-bandsklämmorna i rostfritt SS2387-material. Fördelen förutom att det är brutalt starkt är att det som sagt är rostfritt. Det innebär att jag slipper lacka dem, och kan ha dem råa, vilket jag tycker är snyggast.

Här är klämmorna tillsammans med avgasflänsar, även dem i rostfritt.

Var även tvungen att svarva flänsar som ska svetsas på mina rör.

Beställde aluminiumrör som passade mig. Dessa är 2″ 16GA (50.8mm) utvändigt, och 16GA står för 1/16″ godstjocklek, dvs 0.0625″ (1.5875mm), och det ger mig 47.498mm invändigt.

Svarvade flänsar ur en klump 6082-T6-aluminium.

Gjorde även en liten ansats så det är lätt att klicka i rören vid test och även vid svetsningen.

Det sitter en liten styrning på både insatserna och på flänsarna. Den är gjord att passa med en liten oring emellan, och då samtidigt centrera flänsarna emot varann.
Lättare att göra halva oring-spåret i varje detalj, än att sticka ur ett litet spår på 2.1mm bredd som kräver speciella verktyg. Här åkte jag ändå förbi med svarv-bomen.

Vband Print-Homepage

2 svar på “26B – Insug

  1. Peter Larsson säger:

    Tjena imponerande bygge och extremt imponerande maskinbearbetning.
    Jag har hållt på en del med wankelmotorer och tänkte ta mig friheten att ge dig et tips angående utformning av insugningsrör, de mesta du gjort ser rätt ut så du är på god väg. Jag byggde min första Periferimotor 1990 (blev klar 1991) som jag själv körde Rallycross med i några år och jag provade många olika utformningar på insuget lösningen var ungefär som din men utan gänga en slät hylsa istället med en oring i änden och en fräst plan yta inne vid ”fodret” i rotorhuset + 2 st små ”hävarmar” typ spännjärn till fräsen som höll hylsan på plats. gjorde att jag med motorn på plats kunde prova olika diametrar och former på hela insuget. 3 saker som är viktiga är placeringen av spjällhuset, palc av spridaren samt längden på insuget. Spjället ska definitivt sitta så nära rotorhuset som det bara går samma sak med spridaren så nära det går och definitivt mellan rotorhus och spjäll det ger bättre lågvarvsegenskaper och start/tomgångsegenskaper sist kommer vi till det viktigaste längden på insuget. Långa insug = bättre vrid på låga varv men låg toppeffekt och omvänt korta insug sämre vrid på låga varv men hög toppeffekt. Detta gör att optimalt är ett variabelt insug som det som Mazda använde på Lemansbilen……alternativt bestämma sig för och prioritera det register som passar bäst till den transmission och utväxling man har eller tänker skaffa, och naturligtvis vad man ska använda bilen till …..

    Det var lite drygt 20 år sedan jag sålde min Rallycrossbil med den motorn.

    Men ifjol började jag fundera på en comeback efter att ha hållit på med banracing hela tiden däremellan. Jag har en RX7:a FD stående och har börjat skissa på en Periferimotor igen. Jag har köpt på mig lite prylar också ett insprutningssystem från Haltech (har en stegmotorstyrning som kan användas för variabel insugslängd) jag ska ju bara ha en 13 B så det är ju lite enklare 🙂
    så vem vet det kanske blir ett variabelt insug ……..
    Har iofs investerat i en 6 växlat dogboxlåda med väldigt tät stegning så jag kan nog gå på hög effekt och offra lite av lågvarvsegenskaperna till förmån för den höga effekten 😉

    Hur tänker du ?

    Med vänlig hälsning

    Peter Larsson

    Svara
    1. Tony säger:

      Hej Peter!
      Jag har inte tänkt, eller bestämt jättemycket. Långa insug och inviduella spjällhus. Dock hade jag tänkt sätta spjällhusen så långt ifrån rotorhuset som möjligt för att inte störa strömmarna. Spridarna klurar jag fortfarande på.
      Har funderat på variabelt, men det kräver lite pyssel, och helst lite erfarenheter hur just denna motorn reagerar.
      Jah siktar främst på mycket vrid och lägre toppeffekt.

      Mvh Tony

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *